postheadericon Vad kan jag satsa på?

Många av oss kan en hel del om vadslagning på fotboll. Spelboomen i Sverige började redan på 1920-talet just med fotbollsbetting. Idag sker spelet oftast på nätet och inte i spelbutiker. Det har medfört att antal spelmarknader har ökat markant under de senaste åren. Vi har alltså fler spelalternativ att välja bland nu än vad vi har haft för tio år sedan. Under gamla dagar var det Lången och Matchen som gällde. Du kunde spela på mellan tre och sex matchutgångar (1, X eller 2) eller tippa korrekt matchresultat. Spelet stängde fem minuter före matchstart och det kunde lätt bli kaotiskt i kön några minuter före spelstopp.

Bild: Så här ser en vanlig Lången-spelkupong ut. Många av oss vill säkert att spelbolagen på nätet presenterar sina kuponger på samma enkla och tydliga sätt.

Numera går det att spela live i datorn eller direkt i mobilen. Spelbolag gör sitt yttersta för att leverera en fulländad spelupplevelse och förbättra sina oddsprodukter. Olika bettingsidor profilerar sig på olika sätt. Nordicbet satsar på bättre utbud av odds på lokala ligor, Betsafe fokuserar bland annat på amerikanska sporter, snabba utbetalningar och en perfekt kundtjänst. Betsson tar användarvänlighet på allra största allvar och har nyligen lanserat en helt ny oddssida som ger tillgodoser det mesta när det gäller kundens behov och önskemål.

Nu när spelmarknaden kryllar av olika spelsajter och därmed av spelmöjligheter kan det vara ett bra läge att beskriva de olika spelalternativ som de flesta aktörer brukar erbjuda sina kunder. Här följer de enligt oss främsta produkterna – i.e. spelmarknaderna – som vi tycker alla seriösa oddssidor måste ha i sitt utbud.

Turneringsvinnare

De som sällan spelar på fotboll attraheras mest av möjligheten att spela på laget som vinner en turnering. Det kan gälla allt från Allsvenskan till VM. Inför varje stor fotbollsturnering upplever spelbolagen en ökning i antalet spelare. Det gäller såväl de som är intresserade av ligan i allmänhet som fotbollsfansen som vill satsa på sitt favoritlag, ibland med förhoppningen att vinna tillbaka priset på säsongkortet.

Det som är bra med spel online är att det går att lägga sina spel även efter det att turneringen har inletts – fram till ögonblicket då inga andra lag än vinnaren har en matematisk chans till segern.

Matchvinnare och handikappspel

En annan klassiker är att spela på matchutgången – antingen på matchvinnaren eller på oavgjort. Upp till fem triljoner kronor satsar spelare världen över på fotboll per år. Utan tvekan är det just på matchvinnaren som det satsas mest pengar på.

Det beror mest på att de flesta av oss inte orkar lära sig mer om alla andra spelmarknader. Det enda vi brukar hålla stenkoll på är odds på matchvinnaren och i vissa fall även på spelresultat.

Det går att spela på matchvinnaren före avspark (”prematch”) eller under matchens gång (”livebetting”). Väljer du det senare alternativet, räkna med spel med hög volatilitet och därmed höga risker.

Handikappspel och asiatiskt handikapp går också ut på att tippa matchutgång, med tvisten att ett lag ges ett visst antal ”låtsasmål” före start (i.e. ett handikapp för motståndarlaget).

Målskytt

Ibland är det en viss spelare och inte laget i sig som vi älskar. Att satsa några kronor på att Zlatan gör mål för sitt PSG är roligare än att spela på att PSG vinner matchen. Dessutom är oddsen på att Zlatan gör mål högre.

Det går normalt också att spela på förste och siste målskytt samt på kombinationen av dessa med matchutgång eller slutresultat. Vissa spelbolag erbjuder även odds på att spelaren gör två respektive tre mål under matchen. Hur många spelmarknader som är tillgängliga för matchen beror på hur viktig matchen är. Räkna med massor av spelalternativ för finalen i Champions League. Spelar du på svenska Division 3, är det högst osannolikt att du hittar någon bettingsida som erbjuder spel på målskytt.

  

Gillar du att satsa pengar på lag som Alviks IK som spelar i Div 3 Norra Norrland? Då är chanserna att du får spela på Petter Ståhl som målskytt minimala.

Källa: https://az316141.vo.msecnd.net/4354731.jpg

Över/Under

Bland de som gillar fotbollsbetting och är erfarna spelare, är bets på över/under ett populärt alternativ. Du analyserar målformen och målhistoriken lagen emellan, kikar på väderprognosen, skadeläget och tabellställningen och försöker tippa hur många mål lagen lyckas att göra under matchens ordinarie tid.

Här handlar det i första hand om kampen mellan dig och oddssättaren. Du slåss mot proffs inom odds på mindre spelmarknader som attraherar oddsexperter. Det går utan tvekan att hitta en del intressanta odds och tjäna rejält med pengar just på över/under om man är specialiserad på vissa marknader och är riktigt bra på att förstå matchförutsättningarna.

Halvtid/Fulltid

Börjar matchen klockan 20.00 och är  din träning, som du absolut inte kan missa, schemalagd till klockan 21? Då kan du spela på resultat efter en halvlek så att du kan gå till träningen och fokusera på den utan att behöva tänka på hur det går i matchen. Spelmarknaden som är ännu mer populär heter halvtid/fulltid. Du spelar här på kombinationen av resultatet efter första halvlekens slut och på slutrresultatet.

Du kan alltså spela på XX, X1, X2, 1X, 12, 2X, 11, 22 och 21 – nio olika spelalternativ. De som tror på en hemmavinst för favoritlaget brukar jaga högre odds genom att lägga ett 11-spel på favoriten. Det höjer oddset en del. I matchen mellan PSG och Chelsea i Champions League 2015/16 låg oddset på PSG:s vinst på 1.6, medan PSG:s ledning efter första halvleken och efterföljande vinst gav ett odds på hela 2.50.

Dubbelchans

Är du osäker på hur det går i matchen, men vet att inget av lagen nöjer sig med ett oavgjort resultat? Då kan du välja ”dubbelchans” och spela på antingen etta eller tvåa. Samma gäller självklart om du till exempel tror att Real Madrid inte kan förlora mot Roma. Då spelar du på både Real Madrid och oavgjort.

Hörnor, frisparkar, inkast och kort

Många spelar även på antal hörnor och gula respektive röda kort. Vi har även sett spelmarknader där du bettar på antal frisparkar och till och med inkast. Det är ett rent lotteri och kräver egentligen inga förkunskaper. Dessa spelalternativ passar dig bra om du är okej med att låta turen avgöra resultatet.

Matchresultat

Att spela på slutresultatet är ett av de populäraste spelalternativen. Många spelare väljer flera resultat på en och samma match. Tyvärr brukar spelbolagen vara rätt snåla med odds just på matchresultat. Oddsen är låga och alternativen är ofta begränsade till upp till 5 mål för det vinnande laget. Det som då ger bäst utdelning är spel på annat resultat om du är övertygad om en storvinst för laget.