postheadericon Vad är odds?

När man spelar på fotboll så är det ju odds man spelar på, här tänkte vi gå igenom vad det är för något egentligen.

 

Vi börjar med själva ordets betydelse, den lyder ”proportionen mellan vinst och insats”. Så om vi ska ta och förklara detta helt kort och enkelt innebär det att ju högre vinstsumman är på en satsning, desto lägre är oddsen för att man ska vinna. Så om jag satsar på ett utfall i en fotbollsmatch där oddsen är höga så innebär det att jag har en liten chans att vinna men summan kommer att vara riktigt stor. Detta kan verka minst sagt förvirrande men du kommer snart in i det. Höga odds = stor sannolikhet, liten vinst. Låga odds = liten sannolikhet, stor vinst.

 

Så hur bestäms oddsen då? Jo det är nämligen så att på de olika spelbolagen sitter det människor som jobbar med detta på heltid och dem kallas för oddssättare helt enkelt. Dem räknar på olika faktorer som kan påverka utfallet på alla matcher och andra saker man kan betta på inom fotbollen och de andra sakerna man kan betta på. Utifrån dessa efterforskningar sätter dem sedan oddsen. Det hela är något av en vetenskap men du kan själv sätta dig in i en liten del av det om du vill. Då blir det lite roligare att spela.

Olika typer av odds

I spelvärlden finns det faktiskt några olika typer av odds. Dels så är det fasta odds, det vill säga den vanliga sorten. Dem inte förändras efter att dem är satta. Sedan har vi flytande odds, dem kan ändra sig fram till att matchen börjar. Beroende på vad som händer, skador, sjukdomar, väder, dem kan även ändras beroende på hur många som satsar på vad i matchen. Sedan har vi så klart det som kallas för Liveodds. Det är odds som kan ändras precis hur som helst under matchens gång beroende på vad som händer i den. Men du behöver inte oroa dig det odds som var när du lade din satsning kommer att sitta fast just för din satsning. Dock kan du lägga en ny och dra tillbaka om du vill.