postheadericon Stryktipset

Betting på sport är antagligen lika gammalt som fenomenet med sport. Även om det inte alltid varit organiserat, så är det nästintill orimligt att tänka sig att folk inte slagit vad med varandra om utgången av olika sportevenemang. Hur gammal organiserad betting på sport är, är svårare att säga men det går åtminstone tillbaka till 1800-talet. I Sverige var vi däremot lite senare ute, kanske på grund av att vi länge höll fast vid ”amatörprincipen”: att de som utövade sport inte skulle vara professionella. Numera har vi ju helt och hållet övergivit denna princip, men den fanns faktiskt kvar ända till 1980-talet.

Stryktipset infördes 1934, och var de flesta svenskars första introduktion till organiserad betting på spel. På stryktipset ska man tippa utgången av ett antal fotbollsmatcher: vinst, förlust eller oavgjort (1X2). Ursprungligen bestod en stryktipskupong av 12 matcher, i huvudsak engelska och svenska sådana, men detta ändrades 1969 till dagens bekanta 13 matcher. Vinst betalas ut till den som har åtminstone 10 rätt. Ursprungligen drevs Stryktipset av Tipstjänst, ett statligt spelföretag. Detta slogs 1997 samman med Penninglotteriet, och blev till dagens Svenska Spel, som idag sköter det mesta av det lagliga spelandet i Sverige.

Även om Svenska Spel idag erbjuder en mängd andra former av betting – lången, oddset, matchen och så vidare – så lever Stryktipset vidare i högönsklig välmåga. Stryktipset kan sägas ha blivit en grundläggande del av svensk spelkultur, i mycket på grund av att svensk TV från 1969 till 1995 varje lördag sände Tipsextra där man visade en match från engelska ligan i fotboll. För flera generationer blev det en tradition att varje lördag sitta framför TV:n med en tipskupong i näven. Även om Tipsextra inte längre existerar, så fortsätter Stryktipset att locka nya generationer av svenska spelare, och kommer säkerligen att göra så länge än.